“nek puknu dusmani ja i dalje volim ceo svet”

Kako me samo smara, svakodnevno kritikovanje ( ne mene 😀 ) sa svih strana… I nalazenje mahana svemu i svakome.. Iritira me obracanje zamisljenim “dušmanima” i zavidnicima..
PoBogu brate pa kao da svako zeli da sebi stvara neprijatelje, i covjek bi pomislio da uzivaju u tome da imaju “dušmane”. I niko ne moze da otrpi nicije niti misljenje o njemu niti misljenje o sebi – kada neko kaze.

Desavalo mi se nekoliko puta, da dozivim i cesce da gledam sa strane, kada u raspravama, “prijateljskim” , neko nekoga nazove egoisticnim, sujetnim isl.
U biti, mi se cini da oni koji tako nazovu, to pripisu nekome samo u nedostatku argumenata da ospore tvrdnje koje imaju jedni o drugima i misljenje nekoga samog o sebi, koje iznosi…

Posto ja nisam do skora se susretao sa tim pojmom cesto… Nisam imao potrebe da se uputim u opste prihvaceno znacenje tog pojma…A  mi probude radoznalost, i ja progugla da nadjem znacenje rijeci sujeta..  jer sam u svoj toj zbrci izgubio rezervno razumjevanje te rijeci, koje sam onako usput negdje pokupio.. Za mene je sujeta vazda vezala za ispraznost, osjecaj ugrozenosti ili nemogucnosti sopstvenog ostvarivanja.
Na Googlu najcesca definicija “Sujeta je potreba za dokazivanjem sopstvene vise vrednosti”.

Eh sada.. ako neko na bilo koji nacin uziva u svom uspjehu i na neki nacin to pokaze, jer licno smatra da je to uspjeh za njega i to mu je zadovoljstvo… Zasto mora neko da mu se nadje da ga prozove sujetnim, ako makar ni na koji nacin to njega ne ugrozava..

Zar nije sujetnije obezvrijedjivanje nekoga i necega nego li samo pokazivanje “vrijednosti”

A opet ja gledam nesto dublje u tome.. da nije mozda to odraz ne priznavanja nekome da je u necemu bolji…

Da se vratim sada na prvi pasus.
Ja ne mogu da vjerujem koliko ljudi imaju “neprijatelja i zavidnika” mjereci po kolicini obaziranja i obracanja takvima.. pa makar i na nacin navodnog opravdavanja sebe u smislu “nemojte me ba napadati” “nemojte mi ovo ili ono”. i nekako mi je tajkve prikladnije nazivati paranoičnim i umisljenim nego sujetnim,jer iza sujetnog covjeka moze i da bude neka vrijednost.. al kod umisljenih je to svedeno na teotije slucajnosti

Ako zelite nekoga da obezvrijedite… Bilo koga… Nazovite ga sujetnim ( po opstem znacenju) i to je to.. dovoljno…

32 Replies to ““nek puknu dusmani ja i dalje volim ceo svet””

  1. Dobro si rekao, zamisljeni dusmani. Mislim da raja danas ima veliki problem. Ako kazes svoje misljenje, koje je razlicito od necijeg, odmah si mu dusman, odmah si mu zavidan i slicno.
    Ne znamo mi da lijepo raspravljamo, da razmijenimo misljenja, pa makar bila razlicita ko nebo i zemlja. Uglavnom u zadnje vrijeme kod svojih prijatelja gledam statuse i slike takvog tipa, ko sve neko njima zavidi, a kontam samo privlace paznju na sebe, nemaju haman pametnija posla.

    Prijavi komentar

  2. Ne spominji mi, to smo pokušali, nas par, svakakvih je reakcija bilo 😀

    Mada ne bi bilo loše imati nešto kao vox radio 🙂 gracia je men rekla ionako da zvucim ko filmovi iz ranih pedesetih 😀 mogla bih ja penzionerske radio-emisije voditi 😀

    Prijavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

*