Zakuhane misli

Zanimam se ja za razne poglede na historiju i istoriju naroda… I to na stare narode nikako na novokomponovaneu zadnja 3 stoljeca, od naseljavanja Amerike pa ovamo, nego na starije na kojima je izgrađena danasnja historijska znanja i ucenja.

Prvo pitanje koje mi se javlja je pitanje KALENDARA a to je kako to da starosrpski ili (valjda) staroslavenski kalendar je u 7522. godina?? koji je stariji oko 2000 godina od hebrejskog od kojeg je mnogo cega odredjeno u historiji ili koliko je vec stariji od grckog i rimskog.. Najblizi, skoro podudaran kalendar je kalendar Maja..

Jos jedna stvar zanimljiva. Koliko vas zna sem sto je moderno krscanstvo dijeli na starozavjetno- pravoslavlje i novozavjetno- katolicko, u izvornim podjelama, ne racunajuci sve primjese koje su se napravile…

Eh sada, jeste li znali da npr slave kod pravoslavaca, one porodicne koje se slave, su ustvari preneseni sveci, prepimenovani staroslavenski bogovi, koje je sveti Sava uveo u pravoslavlje. Jeste li znali da sveto trojstvo odgovara asocira dri stepena na koje je bilo podjeljeno staroslavensko drustvo.

Npr
sveti Ilija “gromovnik” – Perunov bog munja i gromova (to je onaj dan kada se “ne treba”udarati stozina i sadijevati sijeno, sredina ljeta mislim da je to))
sveti Vlah (Vlasa, Vlasije) zaštitnik stočara – Veles ( eto zasto se kaze psuje se kao vlah, jer stocari puno psuju)
sveta Paraskeva (Petka) zaštitnica tkalja – boginja Mokoš (kad “ne valja” šiti”)

A svi ti sveci u katolicanstvu oni imaju neka druga imena.

U biti sam dosao do saznanja i zakljucka, da cijelo krscanstvo u praksi (teorija na stranu i Biblija) su ustvari staroslavenski paganski rituali. I razumijem sada odakle srbima ideologija i ideja o “nebeskom narodu”. i vjerujte mi, oni imaju vise dokaza za nebesanje sebe nego Rim sto ima dokaza o svojoj povezanosti sa krscanstvom u smislu kolijevke.

2 Replies to “Zakuhane misli”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

*